Naar boven

Ouderen sneller geholpen bij brand

Wist u dat u bij brand slechts 3 minuten heeft om uw woning te verlaten? Het is daarom erg belangrijk dat u snel gewaarschuwd wordt en daarnaast in staat bent tijdig uw woning te verlaten. Voor ouderen en mensen met een beperking kan dit een groot probleem zijn. In het huidige zorgstelsel laten we juist deze kwetsbare groep langer thuis wonen met alle gevolgen van dien.

De cijfers liegen er niet om: het aantal oudere slachtoffers van thuisbranden zal de komende jaren toenemen met 60 procent. Dit komt neer op tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Deze zorgwekkende ontwikkeling heeft Eurocom Group en Hemmink B.V. doen besluiten om deze uitdaging samen aan te pakken, dus hebben zij het afgelopen jaar de handen ineengeslagen.

Eurocom Group, bekend van het CQ-Net Live platform voor alarmering in de zorg en Hemmink B.V., distributeur van Ei rookmelders, hebben samen een oplossing ontwikkeld waarbij de alarmmeldingen van de Ei rookmelders rechtstreeks naar de CQ-Mobile App op de mobiele telefoon worden gestuurd. Op het moment dat er een brand uitbreekt of er koolmonoxide in de lucht komt, verspreid de melder een alarmsignaal. Dit signaal is niet alleen te horen vanuit de melder maar wordt ook rechtstreeks verstuurd naar de smartphone van de bewoner, van buren, familieleden of professionals. Op deze manier kan er snel actie ondernomen worden en kan de veiligheid van mensen en gebouwen geborgd worden.

Deze hulpverleners kunnen op hun CQ-Mobile App niet alleen het alarm en de locatie zien maar ook de voordeur van het desbetreffende huis openen. Daarnaast kunnen de hulpverleners met een druk op de knop met elkaar (video-)bellen en escaleren naar professionele hulpverleners.

Door deze gezamenlijke ontwikkeling kunnen ook ouderen en mensen met een lichamelijke beperking gebruik maken van hoogwaardige branddetectie met opvolging. Deze oplossing is zeer eenvoudig zelf te installeren en direct te gebruiken.

Wilt u hier meer over weten? Schrijf u dan in voor het Brandveilig Leven Innovatie Event op 15 september 2016 via de website van Brandweer Nederland. 

14 juli 2016